onsdag, juli 29, 2009

Frivillig glede og frivillig smærrrte!


Forrige tirsdag skjedde det; Runar ringte inn en melding om at idag drar vi på kino. Jeg sier jeg blir med, og spørr hvem flere som blir med. Han blir med, hun blir med, dem blir med, ringer du dem, så ringer jeg dem, og så kjører vi Márkomeannus biler. Program og bookingsjefen booker billetter til 14 stykker på rad 20 på Harstad kino, og vi skal alle se Harry Potter. Biler blir fylt opp etter geografiske bestemmelser. Og kinoen i Harstad kan for en kveld sammenlignes med bygdekino.


Minnes jeg ikke helt feil så er det storlavvoen som blir diskutert og stønnet opp dagen etter kinobesøket. Knallvær og vi er sjokkerte over at vi faktisk ikke trenger å være så veldig mange personer allikevel for å sette den opp. Åja...good to know! Ivrige fedre som kommer opp og får se lavvoen har blitt snytt for sommerens markaløft.


Fornøyd over egen innsats nytes ennå en kopp kaffe. Og den store "Nattønske tour'n 09" er under planlegging. I fjor endte vi opp i Gratangen etter å ha kjørt innom alle utenkelige småsteder og markert oss med plakater. I år hadde Ellen allerede vært på de stedene. Det eneste sikre vi nå viste før turen tok til var at en Bjerkviking såklart stod på menyen.Turen gikk helt til Kjeldebotn. Og det er et umåtelig vakkert syn å se ildsjelene bak Márkomeannu fortsatt stå på for babyen sin. Om noen synes Cato ser lite engasjert ut på bildet, så er det absolutt korrekt. Men Sigbjørn derimot, han tok fullstendig av! Sjokkert så jeg Sigbjørn hoppe lekende lett ut av bilen med stiftepistolen i ene handa og plakaten i andre. Vel, hoppende og lekende var kanskje en overdrivelse: Stress er farlig! Men tru meg, han imponerte med sin iver på denne turen.
Før det følger en bildeserie av "Sigges Tour 09" kommer et lite tilbakeblikk til da Titanic sank. Leonardo De Balto og Cate Siggy fikk seg et romantisk øyeblikk da sola laget fine farger bak fjellene i markebydga som synes på andre siden av Ofotfjorden.
Sigges Tour 09Vel tilbake i kjerneområdet for markasamene venter det sedvanelige Márkomeannu livet, som for mange betyr telefonringing, papirarbeid, utskrifter, men ikke minst også sosialt samvær sammen med folkene som betyr noe for deg og som jobber i samme retning som deg. Uten all latteren og kaffeslabarasket hadde ikke Márkomeannu vært det den er. Og uten Sigbjørn og Cato og dere andre fra Stuornjárgga Sámenuorak i 1999 hadde vi kanskje idag ikke kunnet vært så innmari stolte over den markasamiske kulturen.Med det flotte arbeidsbildet sier jeg GOD NATT og sov fantastisk godt alle dere som er med på å dra lasset mot det 10'ende Márkomeannu.
Og jeg avslutter dagens blogging med at "Nattønske Tour'n 09" selvfølge endte i en skrikende smærrte! Og smærten denne gangen var tyngre å komme over enn turen i fjor. Turen i fjor endte tross alt med sydis i midtnattssol. Turen i år endte med en snorkende sjåfør, en gal professor bak rattet, en skrikende angst fra baksetet og sang quiz til forfatterens store glede i forsetet. Best: Vi fikk heile 3 nattønsker på radion, og til og med en ønskelåt. Ikke verst!Ingen kommentarer: